Så här kan du engagera dig
Vill du bidra till att stärka samhällets motståndskraft mot desinformation och informationspåverkan? Välkommen till Psyopsförbundet!
Som medlem blir du en del av ett växande nätverk med personer som har kunskap om och är intresserade av frågor som rör psykologiskt försvar – och en viktig resurs i uppbyggnaden av totalförsvaret.
Gör så här
För att bli medlem behöver du ha fyllt 18 år och betala en medlemsavgift. Som medlem i Psyopsförbundet blir du också medlem i Försvarsutbildarna och förbinder dig att följa Försvarsutbildarnas värdegrund.
- Ansök om medlemskap genom formuläret nedan eller via Försvarsutbildarna.
- Din ansökan behandlas av styrelsen enligt förbundets stadgar.
- När din ansökan om medlemskap blivit godkänd betalar du medlemsavgiften. Detta kan göras på följande sätt:
- Betala 200 kr till Plusgiro 79 37 88 – 1
- Swisha avgiften till 123 – 467 33 72Kom ihåg att ange ditt namn, personnummer och året för avgiften i meddelandefältet.
Medlemsaktiviteter våren 2025
Varje termin bjuder vi in föreläsare att dela med sig av sin kunskap på relevanta områden. Tipsa oss gärna om intressanta ämnen och personer som skulle passa för en medlemsaktivitet.
Våra föreläsningar är för medlemmar, om inte annat anges, och genomförs digitalt. Möteslänk skickas separat några dagar innan utsatt datum. För att delta behöver du ange ditt för- och efternamn när du ansluter.
29 januari kl 19–20: Vad kan vi förvänta oss av Ryssland framåt?
Vladimir Putin är inne på sin femte period som president. Hans tid vid makten har präglats av påverkanskampanjer, sabotage och militär aggression. Kriget i Ukraina har kört den ryska ekonomin i botten, och beroendet av Kina ökar. Nu är Donald Trump tillbaka i Vita huset.
Hugo von Essen, medlem i Psyopsförbundet och analytiker vid Centrum för Östeuropastudier på Utrikespolitiska institutet, ger en inblick i den ryska utrikespolitiken och möjliga framtidsscenarier.
12 februari kl 18.30–19.30: Konspirationsteorier som vektorer för otillbörlig informationspåverkan?
Konspirationsteorier är ofta övertygande och vi faller lätt för dem. Andreas Önnerfors, idéhistoriker, författare och medlem i Psyopsförbundet, förklarar varför vi människor är benägna att tro på den stora sammansvärjningen och hur konspirationsteorier kan bemötas. Hans nya bok ”Konspirationsteorier.
Meningsskapande berättelser i historia och nutid” sammanfattar ett drygt decennium av forskning. Andreas är även ansluten till medieinstitutet Fojo.
11 mars kl 19–20: Cyberhoten mot Sveriges säkerhet
Vi lever i en tid där cyberdomänen har blivit en arena för konflikt, maktspel och påverkan. Cyberspionage är ett av de största hoten mot Sveriges säkerhet. Vad innebär det, hur går angreppen till, och vilka konsekvenser får det för vår nationella säkerhet?
Hanna Linderstål och Margarita Sallinen belyser de allvarliga cyberhot som Sverige och världen står inför, där främmande makt, kriminella nätverk och andra hotaktörer använder sofistikerade metoder för att nå sina strategiska mål. Hanna Linderstål är vice förbundsordförande för Psyopsförbundet och utsågs till Årets säkerhetsprofil 2024. Margarita Sallinen är informations- och cybersäkerhetsspecialist och aktiv inom Frivilliga Radioorganisationen (FRO).
10 april kl 19–20: Hur uppfattas Sverige av omvärlden?
Svenska Institutet publicerar varje år en rapport om bilden av Sverige i andra länder. Världen har blivit alltmer polariserad och trenden det senaste decenniet är att fler har en negativ inställning till vårt land. Personer som har erfarenhet av Sverige har i allmänhet en mer positiv uppfattning och lättare att stå emot desinformation och påverkanskampanjer.
Cecilia Andrae, senior rådgivare på Svenska Institutet, berättar vad den senaste analysen av Sverigebilden visar.
15 maj kl 19–20: Moldavien – ett lands kamp för sin demokratiska framtid
Moldavien är på väg mot EU, men utsätts för rysk påverkan. 2023 inledde EU en insats för att stärka landets krishantering och motståndskraft mot hybridhot.
Lisa Mobrand, utredare på Myndigheten för psykologiskt försvar, som under våren tjänstgjort vid EUPM Moldavien, delar med sig av sina erfarenheter från uppdraget.